4 przepisy na ChocoDONUTy

Z okazji 1 urodzin mojego bloga przygotowałam dla Ciebie specjalny przepis na pyszne ChocoDonuty. Chciałam przygotować coś wyjątkowego, łatwego i szybkiego. Coś, co każdy będzie mógł przygotować w swojej domowej kuchni i tak właśnie powstały moje czekoladowe donki! Mam nadzieję, że będziesz smacznie i słodko świętować razem ze mną. 

♡ ChocoDONUT – przepis bazowy

CO POTRZEBUJEMY?

  • 110ml maślanki
  • 100ml oleju 
  • 1 jajo
  • 40ml mleka
  • 40g czekolady (u mnie ciemna z zawartością kakao min. 56%)
  • 170g mąki 
  • 140g cukru 
  • 20g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Przygotuj również formę na donuty wysmarowaną dokładnie olejem. Dwie miski, sitko, rózgę kuchenną oraz rękaw cukierniczy, jeśli masz w swojej kuchni.

ZACZYNAMY!

Krok 1: Rozgrzej piekarnik do 205°C – grzanie góra-dół.

Krok 2: Podgrzej mleko w garnuszku lub w mikrofali i zalej nim czekoladę. Wymieszaj, aż czekolada rozpuści się w mleku.

Krok  3: Do miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i wymieszaj wszystko rózgą.

Krok 4: W drugiej misce wymieszaj jajo, olej, maślankę, sól i cukier. Wlej rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj, aż wszystko ładnie się połączy. 

Krok 5: Do mokrych składników dodaj suche i wymieszaj rózgą. Nie mieszaj zbyt długo, składniki po prostu muszą się połączyć.

Krok 6: Użyj worka cukierniczego lub łyżek, aby wypełnić ciastem nasmarowaną olejem foremkę. 

Krok 7: Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10-12 minut (do ,,suchego patyczka”).

Krok 8: Przed wyjęciem ChocoDonutów z foremki, odstaw je do ostudzenia.

♡ Owocaśny ChocoDONUT 

CO POTRZEBUJEMY?

  • Składniki z przepisu bazowego
  • ok. 100g świeżych malin 
  • 150g mlecznej czekolady
  • 80g gorzkiej czekolady 
  • 50g migdałów w płatkach lub słupkach

Przygotuj również patelnię i mały garnuszek, na którym położysz metalową miskę. 

ZACZYNAMY!

Krok 1: Przygotuj wszystko zgodnie z przepisem bazowym. Przed włożeniem ChocoDonutów do piekarnika, powciskaj w ciasto maliny. 

Krok 2: Na suchej patelni podpraż migdały do zarumienienia. 

Krok 3: Kiedy ChocoDonuty będą ostudzone, rozpuść w kąpieli wodnej mleczną i gorzką czekoladę. Do garnuszka wlej wodę, zacznij podgrzewać, połóż metalową miskę wypełnioną czekoladą na górze (woda nie może dotykać miski) i mieszaj, aż wszystko się ładnie rozpuści. Możesz też rozpuścić czekoladę w mikrofali – podgrzewaj ją stopniowo, sprawdzając, czy się nie przypala. 

Krok 4: Zanurz ChocoDonuty w płynnej czekoladzie. Potrząśnij nimi, żeby czekolada ładnie i równomiernie obtoczyła ciasto. Na koniec udekoruj je migdałami.

♡ Owocaśny ChocoDONUT 

CO POTRZEBUJEMY?

  • Składniki z przepisu bazowego
  • ok. 100g świeżych malin 
  • 150g mlecznej czekolady
  • 80g gorzkiej czekolady 
  • 50g migdałów w płatkach lub słupkach

Przygotuj również patelnię i mały garnuszek, na którym położysz metalową miskę. 


ZACZYNAMY!

Krok 1: Przygotuj wszystko zgodnie z przepisem bazowym. Przed włożeniem ChocoDonutów do piekarnika, powciskaj w ciasto maliny. 

Krok 2: Na suchej patelni podpraż migdały do zarumienienia. 

Krok 3: Kiedy ChocoDonuty będą ostudzone, rozpuść w kąpieli wodnej mleczną i gorzką czekoladę. Do garnuszka wlej wodę, zacznij podgrzewać, połóż metalową miskę wypełnioną czekoladą na górze (woda nie może dotykać miski) i mieszaj, aż wszystko się ładnie rozpuści. Możesz też rozpuścić czekoladę w mikrofali – podgrzewaj ją stopniowo, sprawdzając, czy się nie przypala. 

Krok 4: Zanurz ChocoDonuty w płynnej czekoladzie. Potrząśnij nimi, żeby czekolada ładnie i równomiernie obtoczyła ciasto. Na koniec udekoruj je migdałami.

♡ Totalnie czekoladowy ChocoDONUT 

Uwaga! Krem musisz przygotować dzień wcześniej. Potrzebujemy całej nocy, aby schłodził się w lodówce.

CO POTRZEBUJEMY?

  • upieczone ChocoDonuty z malinami 
  • 300ml śmietanki 36% z Piątnicy
  • 80g gorzkiej czekolady (ok. 60%)*
  • 40g mlecznej czekolady *
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ew. kilka świeżych malin do dekoracji 

Przygotuj również mały garnuszek i rękaw cukierniczy z tylką. Jeśli go nie masz, możesz spróbować nałożyć krem łyżką. 

*nie używaj czekolad Milki, nie sprawdzą się w tym przepisie. Jeśli kupujesz w supermarkecie polecam Wedel. 

ZACZYNAMY!

Krok 1: (Dzień wcześniej!) Do małego garnuszka wsyp czekolady i dodaj śmietankę z cukrem pudrem. Zacznij podgrzewać na małym ogniu i cały czas mieszaj. Działaj jak z karmelem – nie spuszczaj go z oka! Śmietanka nie może się przypalić. Mieszaj, aż wszystko ładnie się połączy, a krem będzie ciepły. 

Krok 2:  Wylej krem do płaskiego naczynia lub głębokiego talerza. Dokładnie przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na całą noc. 

Krok 3: (W dniu, kiedy chcesz zjeść swoje wypieki) Przygotuj Owocaśne ChocoDonuty z poprzedniego przepisu i pozostaw do ostudzenia.

Krok 3: Przełóż schłodzony krem do rękawa cukierniczego i udekoruj nim swoje wypieki. Ułóż na wierzchu owoce.

♡ ChocoDONUT mleczna kanapka

CO POTRZEBUJEMY?

  • upieczone i ostudzone ChocoDonuty z przepisu bazowego
  • 225g serka naturalnego Bieluch 
  • 150g śmietanki 36% z Piątnicy 
  • 75g cukru pudru
  • 90g mleka w proszku (nie w granulkach!)
  • 1 opakowanie Śmietan fix
  • 40g mlecznej czekolady

Przygotuj również mikser i rękaw cukierniczy z tylką. Jeśli go nie masz, możesz spróbować nałożyć krem łyżką. 

ZACZYNAMY!

Krok 1: Robimy kanapki, więc przekrój ChocoDonuty wzdłuż, na pół.

Krok 2: Rozpuść mleczną czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofali. 

Krok 3: Wrzuć do misy miksera wszystkie składniki (poza czekoladą). Miksuj, aż uzyskasz gładki krem.

Krok 4: Przełóż krem do rękawa cukierniczego z tylką i udekoruj nim połówki ChocoDonutów. Złóż kanapki i oblej czekoladą. 

EKSPERYMENTUJ

  • Jeśli nie masz formy na donuty, wylej ciasto do foremek na muffiny lub do większej tortownicy, aby zrobić ciasto. Piecz je tak samo, jak ChocoDonuty sprawdzając wykałaczką, czy są już gotowe.
  • Chciałam, aby ciasto na donuty było bardzo uniwersalne, dlatego możesz włożyć do środka przed pieczeniem czekoladę, borówki, wiśnie lub co tylko sobie wymarzysz. 
  • A jeśli masz jakiś pomysł na inne dodatki do ChocoDonutów – śmiało testuj! Moim zdaniem super sprawdzą się również w wersji z karmelem i Cornflakesami. Ciasto możesz również wykorzystać na cake popsy. 

Na moim Instagramie TikToku znajdziesz krótkie rolki, w których pokazuję, jak przygotowuję moje ChocoDonuty. 

Z niecierpliwością czekam, aż pokażesz mi swoje pyszne ChocoDonuty. Będę przeszczęśliwa, jeśli wrzucisz swoje zdjęcie na IG, oznaczysz mnie na nim, dodasz mój hashtag #choconoela. W ten sposób z łatwością Cię znajdę. 

Słodkiego świętowania i smacznego!

Jak dobrać średnicę tortu do separatora?

To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Mam nadzieję, że wskazówki zawarte w tym wpisie, pomogą Ci odpowiednio dobrać wielkość poszczególnych pięter do Twojego ulubionego separatora. Jeśli wciąż będziesz mieć

Jak zrobić tort piętrowy? – wskazówki

Przed Tobą Twój pierwszy raz z tortem piętrowym? A może masz już za sobą pierwsze próby, ale nie czujesz się pewnie? W tym wpisie podaruję kilka cennych wskazówek, które na

Koszyk

1 października sklep zostanie tymczasowo zamknięty!
NIEDŁUGO WRACAM