Blog
Piszę o wszystkim, co związane z moją słodką działalnością.
Jak dobrać średnicę tortu do separatora?
To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Mam nadzieję, że wskazówki zawarte w tym wpisie, pomogą Ci odpowiednio dobrać wielkość poszczególnych pięter do Twojego ulubionego separatora. Jeśli wciąż będziesz mieć
Jak zrobić tort piętrowy? – wskazówki
Przed Tobą Twój pierwszy raz z tortem piętrowym? A może masz już za sobą pierwsze próby, ale nie czujesz się pewnie? W tym wpisie podaruję kilka cennych wskazówek, które na
Sposoby na łączenie pracy na etacie z kuchnią domową
Jeśli właśnie wracając z pracy, biegniesz do kolejnej, na pewno nie masz za dużo czasu na przeczytanie tego wpisu. Dlatego bez zbędnego wstępu zabieram się od razu za wypisanie w
4 przepisy na ChocoDONUTy
Z okazji 1 urodzin mojego bloga przygotowałam dla Ciebie specjalny przepis na pyszne ChocoDonuty. Chciałam przygotować coś wyjątkowego, łatwego i szybkiego. Coś, co każdy będzie mógł przygotować w swojej domowej
Jak terapia pomogła mi w słodkim biznesie?
To najtrudniejszy wpis, jaki do tej pory dla Ciebie napisałam. Odkrywam w nim swoje uczucia i emocje, które towarzyszyły mi przed długi czas (a czasami wciąż towarzyszą). Mam nadzieję, że
Sprzedaż wypieków w kawiarniach lub na eventach zorganizowanych a sanepid
Tematy, które Ci przybliżę, dotyczyć będą wymagań sanepidu dla sprzedaży swoich wyrobów w cukierniach, kawiarniach oraz sprzedaży na różnych eventach. Jeśli po przeczytaniu artykułu poczujesz, że chciał_byś dowiedzieć się czegoś
Przepis na ,,szybkie” pierniczki
Czy Ty też jesteś niecierpliw_ i nie lubisz czekać, aż pierniczki zmiękną? Mam dla Ciebie bardzo łatwy przepis na moje ulubione świąteczne ciasteczka, które możesz jeść od razu po upieczeniu. Daj
Kwiaty na torcie – jakie wybrać? cz. 2
Czy Ty też będąc w kwiaciarni lub na giełdzie kwiatowej zastanawiasz się, którymi kwiatami możesz udekorować swoje wypieki? Jakie rodzaje będą bezpieczne dla Twoich gości lub klientów, aby uniknąć zatrucia? Które będą mogli
Falbanki na torcie – prosta i efektowna dekoracja
Masz ochotę na efektowną, lekką i ciekawą dekorację swojego tortu? A może znudziły Ci się już idealnie proste torty otynkowane kremem? Lub chciał_byś spróbować czegoś nowego? Przychodzę z pomocą, proponując Ci
Działalność nierejestrowana w kuchni domowej
Czy słyszałaś_eś o możliwości założenia kuchni domowej w ramach działalności nierejestrowanej? W tym wpisie opowiem Ci, jak to wygląda w praktyce, dlaczego zdecydowałam się na taką formę działalności. Wspomnę również
Kwiaty na torcie – jak je zabezpieczyć? cz. 1
Żywe kwiaty to jedna z moich ulubionych tortowych dekoracji. Dlaczego? Jest to jedno z najszybszych i najbardziej efektownych zdobień, a także pasuje do wypieków na wszystkie możliwe okazje. W
„Kuchnia domowa” a kuchnia w domu – różnice
Co odróżnia kuchnię domową od Twojej kuchni w domu? Przecież to wciąż to samo pomieszczenie… W tym artykule postaram się wskazać kilka różnic, które pozwalają przyrządzać słodkie wypieki w swojej
Czy warto wybrać się na szkolenie cukiernicze?
To pytanie od dłuższego czasu nie daje mi spokoju. Szkoleń jest coraz więcej, więc jak wybrać najlepsze? Mam „misz masz ” w głowie, czy warto wydawać pieniądze, czy będę w
Podstawowe narzędzia do przygotowania tortu
Razem z Obserwatorkami i Obserwatorami mojego Instagrama stworzyliśmy listę podstawowych narzędzi do złożenia i dekoracji tortu. Mam nadzieję, że lista ułatwi Ci zakupy i podjęcie decyzji, które artykuły są naprawdę
Prosty przepis na tynk z ciekawą strukturą do tortu
Nie masz ochoty na tynkowanie tortu? Przejmujesz się każdym bąbelkiem powietrza w kremie? Chcesz poznać nową technikę dekorowania? A może nie umiesz jeszcze nakładać idealnie kremu i szukasz łatwego sposobu
1 urodziny kuchni domowej – podsumowanie!
Niech mnie ktoś uszczypnie – to już rok! Chociaż jestem w trakcie pisania tego podsumowania, dalej ciężko mi uwierzyć, że minęło 12 miesięcy od mojej wizyty w Inspekcji Sanitarnej… Wizyty,
Personalizowany topper z izomaltu do schrupania
A właściwie do polizania! To mój kolejny bardzo szybki i łatwy pomysł na niepowtarzalną dekorację Twojego tortu. Koszt jego wykonania jest niewielki, możesz ograniczyć się tylko do dwóch składników. Ilość możliwości na
Minusy posiadania kuchni domowej
Każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy, i to samo dotyczy posiadania kuchni domowej. Chociaż bardzo się cieszę, że udało mi się zarejestrować swoją działalność i czerpię z tego dużo
Plusy posiadania kuchni domowej
,,Po co Ci ta kuchnia domowa?” – to pytanie usłyszałam już kilka razy. Dlatego postanowiłam opisać poniżej, jakie korzyści uzyskuję z prowadzenia słodkiego biznesu w takiej formie. Uważam, że była to bardzo dobra decyzja
Jak zrobić drip? Biały, kolorowy, złoty, a może klasyczny czekoladowy?
Poniżej znajdziesz moje sposoby na prostą i szybką w przygotowaniu ozdobę swojego tortu, czyli drip w różnych kolorach. To nic innego jak nie spływająca polewa na bokach tortu. Zacznę od opisania proporcji
Jadalne cekiny – prosty sposób na dekorację tortu
Jestem sroką, kocham brokat i inne błyskotki, dlatego wymyślenie sposobu na przygotowanie cekinowej dekoracji na tort, było moim priorytetem. Za mną kilka nieudanych prób, ale w końcu najłatwiejszy i najszybszy
Dlaczego nie wykonuję deserów wykluczeniowych?
Czy wiesz, czym są wypieki wykluczeniowe? Jakie zasady powinny obowiązywać w kuchni przy ich wykonywaniu? Kto w szczególności takie zamawia? Jakich składników w nich nie znajdziesz? I podstawowe pytanie, od którego powinnam
Moje pierwsze torty – jak to się zaczęło?
W którym momencie torty zawładnęły moim życiem i jak to się zaczęło? Czy to była miłość od pierwszego zjedzenia? Droga do miłości i postawienia na torty była długa. Jeśli chcesz
Jak założyłam kuchnię domową?
Jak to się u mnie zaczęło? Czy zawsze uważałam, że to idealny pomysł na start? Czy było łatwo uzyskać wpis do rejestru? Co było dla mnie najtrudniejsze? Ile czasu zajęło