Masz ochotę na efektowną, lekką i ciekawą dekorację swojego tortu? A może znudziły Ci się już idealnie proste torty otynkowane kremem? Lub chciał_byś spróbować czegoś nowego? Przychodzę z pomocą, proponując Ci dwie metody na falbanki na torcie. Obie bardzo łatwe i jestem pewna, że nawet początkujący cukiernik sobie z nimi poradzi. A w dodatku potrzebujesz dosłownie jednego składnika, żeby wykonać piękne falbanki.
METODA I – MASA CUKROWA
Co potrzebujemy?
- Wcześniej przygotowany, dobrze schłodzony tort;
- Masa cukrowa – ja wybrałam Saracino do lepienia figurek;
- Wykałaczki;
Przygotuj również miejsce do rozwałkowania masy cukrowej, wałek oraz skalpel lub ostry nóż.
Zaczynamy!
Krok 1: Wyrób i rozwałkuj masę cukrową na grubość ok. 1-2mm. Super, jeśli masz matę silikonową i możesz zrobić to na niej.
.Krok 2: Rozwałkowaną masę potnij na cienkie paski. Odmierz wysokość swojego tortu i dobierz do niej długość pasków.
Krok 3: Jeśli chcesz układać paski pod kątem (tak jak widzisz na zdjęciu), przydadzą Ci się wykałaczki. Włóż je w tort, a następnie układaj na nich pierwsze falbanki. Gdy masa cukrowa nie będzie chciała przyklejać się do Twojego tynku, możesz użyć np. odrobiny kleju spożywczego.
Uwierz mi, jest to bardzo łatwa metoda. Trudniej jest mi ją opisać niż wykonać, dlatego jeszcze raz zachęcam Cię do obejrzenia filmiku, który na pewno rozwieje Twoje wszystkie wątpliwości. Znajdziesz go tutaj.
METODA II – PAPIER JADALNY
Co potrzebujemy?
- Wcześniej przygotowany, dobrze schłodzony tort;
- Papier jadalny – u mnie o grubości 0,6mm;
Przygotuj również nożyczki i linijkę.
Zaczynamy!
Krok 1: Odmierz wysokość i szerokość pasków, jaka Ci się podoba. U mnie paski o szerokości ok. 2 cm są 0,5 cm wyższe niż tort. Falbanki nie muszą być idealnie równe i identyczne.
Krok 2: Rozwałkowaną masę potnij na cienkie paski. Odmierz wysokość swojego tortu i dobierz do niej długość pasków.
Łatwizna, prawda?
Wskazówki
Uważaj na wilgoć w swojej lodówce. Ani masa cukrowa, ani papier opłatkowy jej nie lubią. W mojej lodówce tort wytrzymał całą noc i nic złego nie stało się z dekoracją. Jeśli wiesz, że u Ciebie papier może namoknąć, a masa cukrowa może się ,,spocić”, spróbuj włożyć do lodówki swój udekorowany wypiek w kartonie.
Końcowy wygląd tortu zależy od Twoich upodobań i Twojej kreatywności. Możesz zabarwić masę cukrową lub papier jadalny (tutaj polecam użyć barwników w proszku). Możesz również układać dekoracje formując trójkąty, kwiaty lub jakikolwiek kształt przyjdzie Ci na myśl. A może wykończysz krawędzie złotą farbką? Daj znać, czy wykorzystasz mój przepis!
Z niecierpliwością czekam, aż pokażesz mi swój falbankowy tort. Będę przeszczęśliwa, jeśli wrzucisz swoje zdjęcie na IG, oznaczysz mnie na nim i dodasz mój hashtag #choconoela, w ten sposób z łatwością Cię znajdę.