Jestem sroką, kocham brokat i inne błyskotki, dlatego wymyślenie sposobu na przygotowanie cekinowej dekoracji na tort, było moim priorytetem. Za mną kilka nieudanych prób, ale w końcu najłatwiejszy i najszybszy sposób okazał się tym, który w pełni spełnia moje oczekiwania. Koniec gadania, przejdźmy do rzeczy!
Co potrzebujemy?
Wystarczą dokładnie trzy składniki:
- papier waflowy (dostaniesz go również pod nazwą papier jadalny)
- jadalny złoty barwnik (ja wybrałam jadalną farbkę marki Rainbow Dust -> klik, barwnik w proszku też się sprawdzi)
- spirytus
Przygotuj również pędzelek i dziurkacz, ułatwią sprawę.
3 kroki i gotowe!
Krok 1: Wymieszaj odrobinę barwnika ze spirytusem. Alkohol dolewaj pomału, sprawdzając konsystencję. Proporcje będą się różnić w zależności od użytego barwnika i Twoich upodobań, jednak farbka nie może być zbyt rzadka, żeby papier mógł ją z łatwością wchłonąć i szybko wyschnąć.
Krok 2: Pomaluj dokładnie farbką papier z obu stron. Zachowaj ostrożność przy obracaniu papieru na drugą stronę, teraz łatwo go rozerwać. Pozostaw do całkowitego wyschnięcia – potrwa to kilka/ kilkanaście minut.
Krok 3: Z gotowego papieru wycinaj dziurkaczem cekiny i udekoruj nimi swoje wypieki.
Na moim instagramie znajdziesz krótki filmik, w którym krok po kroku pokazuję, jak przygotować jadalne cekiny. Znajdziesz go tutaj.
Eksperymentuj
Nie bój się eksperymentować. Cekiny świetnie sprawdzą się nie tylko jako dekoracja tortu, ale także przyozdobią Twoje donuty, cakepopsy i inne mniejsze desery. I najważniejsze – cekiny nie muszą być złote, możemy bawić się kolorem!
Koniecznie daj znać, czy skorzystasz z przepisu na tak szybką i efektowną dekorację. Czekam na Twoje zdjęcia, oznacz mnie na nim i dodaj #choconoela, będzie mi bardzo miło, a ja z łatwością Cię znajdę.