To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Mam nadzieję, że wskazówki zawarte w tym wpisie, pomogą Ci odpowiednio dobrać wielkość poszczególnych pięter do Twojego ulubionego separatora. Jeśli wciąż będziesz mieć pytania, napisz do mnie wiadomość mejlową lub znajdź mnie na Instagramie @chocolover.shop
I. Tort lewitujący
to tort, w którym niektóre piętra sprawiają wrażenie, że unoszą się w powietrzu. Prawo grawitacji przestaje istnieć! Aby uzyskać taki efekt, zastosuj separatory do tortów lewitujących, np.:
Średnica górnego piętra
powinna być większa* lub równa średnicy separatora.
Mniejsza średnica nie jest błędem, ALE w ten sposób tracimy efekt unoszenia się tortu w powietrzu – zdradzamy nasz sekret!
*sprawdź maksymalne obciążenie separatora
Średnica piętra pod separatorem
najlepiej jeśli będzie większa o ok. 5 cm niż średnica tortu ustawionego na separatorze.
Jeśli średnice będą równe, wizualnie górne piętro może wyglądać na większe, a całość będzie prezentować się topornie.
Jednak są wyjątki… Można zastosować mniejszą różnicę pomiędzy piętrami, jeśli każde z nich będzie otynkowane idealnie równo, a dekoracje nie będą powiększać górnego piętra.
WSZYSTKO ZALEŻY OD TWOJEJ WYOBRAŹNI!
II. Torty z separatorami w kształcie walca
Tutaj wszystko zależy od projektu Twojego tortu. Separatory pozwalają na totalną dowolność.
Średnica pięter
Spokojnie możemy zastosować zasadę 6 cm różnicy pomiędzy poszczególnymi piętrami, dotyczy to również separatora.
Całość będzie się prezentować jak typowy tort piętrowy zwężający się ku górze.
Jednak smukłe torty, z różnicą 4 cm i perfekcyjnym otynkowaniem, wyglądają równie zachwycająco! Tutaj podstawą będą umiejętności idealnie równego tynkowania. Bez tego tort może okazać się wizualną klapą.
Separator mniejszy od piętra
Separator Iluzjonista będzie pasować idealnie! Tego typu torty, już od jakiegoś czasu, są w trendach i zachwycają wszystkich gości swoim nietypowym kształtem. Przełamują stereotypy dla typowych tortów piętrowych.
Efekt – tort tuba
Inaczej tort z ukrytym piętrem. Średnica separatora jest równa średnicy tortu. Pamiętaj, aby zostawić zapas miejsca na warstwę tynku.
Efekt możesz zastosować również w wielopiętrowym torcie, np. umieszczając tubę pomiędzy pierwszym a czwartym piętrem.