Jak zrobić tort piętrowy? – wskazówki

Przed Tobą Twój pierwszy raz z tortem piętrowym? A może masz już za sobą pierwsze próby, ale nie czujesz się pewnie? W tym wpisie podaruję kilka cennych wskazówek, które na pewno ułatwią Ci składanie tortu piętrowego! Przekonaj się, że wcale nie jest to takie trudne, jakby się mogło wydawać. Zatem jak zrobić tort piętrowy?

Z wykształcenia jestem Inżynierem Budownictwa. Aby dokładnie zrozumieć proces powstawania tortów piętrowych, znalazłam wiele analogii do budowy wysokich budynków. Dzięki temu, mam pewność, że sposób, który wybrałam, jest odpowiedni.

1. Biszkopt i kremy 

Stabilny tort piętrowy to taki, w którym każde pojedyncze piętro jest stabilne. Jeśli potrafisz robić klasyczne torty bez ,,buły”, które ładnie utrzymują kształt, a podczas transportu nic się z nimi nie dzieje, to jesteś gotow_, aby rozpocząć przygodę z piętrusami. 

Składanie tortu piętrowego

Moim zdaniem nie ma dedykowanych przepisów pod torty piętrowe. Każdy tort, niezależnie od ilości pięter, powinien być stabilny! Jeśli masz sprawdzone przepisy na biszkopty i kremy – śmiało z nich korzystaj. 

2. Podkład główny

Tort piętrowy z separatorem

Główny podkład pod cały tort to fundament Twojego tortu. Musisz odpowiednio dobrać jego rodzaj pod ciężar całego tortu. Najbezpieczniejszym wyborem będzie podkład z płyty MDF. Jest bardzo sztywny i nie odkształca się pod ciężarem tortu. To podstawa, aby tynk na torcie nie pękał, tort się nie wykrzywiał, a transport był bezpieczny. 

3. Podkłady między piętrami

Każde pięterko musi mieć swój własny podkład. To stropy naszego budynku z ciasta. Tutaj świetnie sprawdzą się dwustronne, cienkie, ale jednocześnie sztywne podkłady. Ich średnica nie powinna być większa niż średnica piętra, które na nim ustawisz. Tynkuj każde piętro na docelowym podkładzie, aby całkowicie zakryć go kremem. W ten sposób nie będzie widoczny na torcie. 

Podkład między piętra w torcie

Aby podkłady między piętrami spełniły swoją rolę, musisz zastosować również… 

4. Wsporniki

Czyli słupy naszego tortu. To one utrzymują ciężar wyższych pięter, a nie ciasto! Bez nich każdy tort piętrowy będzie klapą.
Na co zwrócić uwagę przy ich wyborze? 

Wsporniki w torcie piętrowym

Pierwsza i najważniejsza rzecz – zawsze wybieraj wsporniki (nie słomki!) dedykowane do tortów piętrowych i z atestem do kontaktu z żywnością. Nie ma znaczenia, czy będą to wsporniki plastikowe czy bambusowe. Na każdy zbudujesz wielopiętrowy tort. 
Po drugie wsporniki nie mogą być krótsze niż wysokość danego piętra, w które je wbijasz. To podstawowy błąd, który może spowodować osiadanie tortu i pękanie tynku, a tego unikamy jak ognia! 

Składanie tortu piętrowego od A do Z

Chcesz wiedzieć więcej o składaniu tortów piętrowych? Mam dla Ciebie coś wyjątkowego! Oto ,,Instrukcja składania tortów piętrowych z separatorami, czyli mój eBook, który sprawi, że torty piętrowe nie będą mieć przed Tobą już żadnych tajemnic.

eBook to ponad 50 stron mojej wiedzy bazującej na własnym doświadczeniu, przeczytanych artykułach, szkoleniach oraz licznych filmach instruktażowych. Całość uzupełniłam w zdjęcia, które pomogą zrozumieć Ci cały proces powstawania tortów piętrowych. W poszczególnych rozdziałach znajdziesz wyróżnione informacje, na które koniecznie musisz zwrócić uwagę.

Co między innymi znajdziesz w Instrukcji? 
•Przeprowadzę Cię przez cały proces składania tortów piętrowych. 
•Dokładnie opowiem, jak poprawnie używać separatorów, jeśli chcesz przejść na wyższy poziom tortowania. 
•Wytłumaczę Ci, dlaczego tak ważne jest stosowanie odpowiednich podkładów i wsporników. A także wskażę, które produkty powinnaś/ powinieneś wybrać. 
•Nauczę Cię, jak i czym transportować piętruski. Co koniecznie zabrać ze sobą jadąc na salę, żeby dobrze zabezpieczyć się na różne niespodziewane sytuacje. 
•Zwrócę uwagę na, co trzeba uważać, aby uniknąć błędów takich jak: pękanie tynku, zapadanie się pięter, krzywy tort piętrowy. 
•Po przeczytaniu eBooka będziesz wiedzieć, jak bezpiecznie zostawić tort na sali przed przyjęciem. 
•Zdradzę Ci sekret, jak z łatwością budować duże torty na małą liczbę porcji.

eBook już na Cb czeka, a z kodem ,,CHOCOeBook” kupisz go w promocyjnej cenie ♥️
Przejdź do zakupu eBooka TUTAJ

ODMIEŃ ZE MNĄ SWOJE TORTY PIĘTROWE!

Jak dobrać średnicę tortu do separatora?

To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Mam nadzieję, że wskazówki zawarte w tym wpisie, pomogą Ci odpowiednio dobrać wielkość poszczególnych pięter do Twojego ulubionego separatora. Jeśli wciąż będziesz mieć

Jak zrobić tort piętrowy? – wskazówki

Przed Tobą Twój pierwszy raz z tortem piętrowym? A może masz już za sobą pierwsze próby, ale nie czujesz się pewnie? W tym wpisie podaruję kilka cennych wskazówek, które na

Koszyk

1 października sklep zostanie tymczasowo zamknięty!
NIEDŁUGO WRACAM