Podstawowe narzędzia do przygotowania tortu

Razem z Obserwatorkami i Obserwatorami mojego Instagrama stworzyliśmy listę podstawowych narzędzi do złożenia i dekoracji tortu. Mam nadzieję, że lista ułatwi Ci zakupy i podjęcie decyzji, które artykuły są naprawdę niezbędne, a przede wszystkim pomoże podczas pieczenia i dekorowania. A jeśli nie wykonujesz tortów, ale z zaciekawieniem przyglądasz się, jak to robią inni, wyjaśni Ci, do czego służą wymienione sprzęty. 

Jak zawsze do wszystkich produktów dołączyłam odnośniki do sklepu, w którym je zakupisz. Tym razem wybrałam PuderCukier.pl – na końcu tego wpisu czeka na Ciebie prezent od Nas! W sklepie znajdziesz praktycznie wszystkie potrzebne narzędzia. Mam nadzieję, że ułatwiłam Ci zakupy.

TORTOWNICE*

W mojej kuchni jest to zdecydowanie niezbędny produkt. Wypiekam w nich wszystkie ciasta do swoich tortów. Moje ulubione tortownice są z firmy Kaiser, ale równie dobrze sprawdzą się te z Patisse

*Zapewne jeśli Twoje torty składają się z klasycznego biszkoptu, będziesz mogła/ mógł pominąć ten artykuł i skorzystać z rantu. 

RANTY

Zaczynając swoją przygodę z pieczeniem nie miałam pojęcia, że są takie cuda, które ułatwiają składanie prostych tortów. Jeśli Twoje kremy są stabilne i trzymają kształt jeszcze przed przełożeniem nimi ciasta, to rant nie jest koniecznością. ALE zaufaj mi, jeśli raz złożysz w nim tort, nie oddasz go nikomu. Swoje wypieki zawsze przekładam korzystając z regulowanych Dorosiowych Rantów z podziałką. Myślę, że na start idealny rozmiar to średnica 14-20 cm. 

W sklepie znajdziesz też specjalne niskie ranty do żelek. Ja swoje formuję w wysokich rantach i nie jest to dla mnie problemem, ale jeśli masz więcej miejsca do przechowywania, daję Ci znać, że są takie dostępne.

TALERZ OBROTOWY

Tutaj powinnam wstawić wykrzyknik, ponieważ ja jeszcze do niedawna męczyłam się na źle pracującej paterze, która zamiast ułatwiać mi dekorowanie tortów – utrudniała. Co moim zdaniem jest najważniejsze? Talerz nie może się przechylać, a jego obrót powinien być jednostajny. Niby tylko dwa wymagania, a potrafią odmienić Twoje torty i wygląd Twojego tynku. Podobną paterę do swojej znalazłam tutaj.

Dodatkowo kładę na wierzch okrągłą silikonową matę, aby żaden tort nie spadł podczas obracania. Ja swoją kupiłam na Allegro za kilkanaście złotych. 

MIKSER PLANETARNY

Podobnie jak wyżej…. Kremy do swojego pierwszego tortu weselnego robiłam przy użyciu ręcznego miksera, a na ślub poszłam z „zakwasami” w rękach. Mikser planetarny to zdecydowanie podstawa do umilenia i przyśpieszenia Twojego pieczenia. Ja na swój pierwszy robot wybrałam Kitchen Aida, którego nazwałam dumnie – Carlos i jestem z niego bardzo zadowolona, to mój ulubiony pomocnik. 

WAGA KUCHENNA 

Waga to „must have” każdego cukiernika i spora gwarancja udanego wypieku, jeśli trzymasz się gramatury danego przepisu. Co nie oznacza, że nie zachęcam Cię do wymyślania własnych kompozycji i receptur! Polecam również kupić dodatkowo wagę jubilerską, która ma dokładność pomiaru 0,01g.

PODKŁADY

Gruby, sztywny podkład to moim zdaniem konieczność. Jeśli będzie zbyt cienki i będzie uginać się pod ciężarem tortu, tynk na pewno się wybrzuszy, popęka i będzie wyglądać nieestetycznie. Tort zawsze składam na podkładzie o grubości min. 1 cm. Moje ulubione to Aleksander Print oraz Decora.

Jeśli składam torty piętrowe, wybieram podkłady między pięterkami również od AleksanderPrint. Możesz dobrać wielkość do średnicy pięterka lub dociąć nożyczkami do pożądanego kształtu. Są bardzo stabilne i mają też opcję podkładów z otworem na wspornik*, który niektórzy stosują przez całą wysokość piętrusków. 

*WSPORNIKI

Jak już jesteśmy przy tortach piętrowych, a ja jestem inżynierem budownictwa, to muszę wspomnieć o podporach, czyli słupach naszego wypieku. Proszę używaj plastikowych lub bambusowych wsporników przeznaczonych do kontaktu z żywnością, żadne słomki – nawet te najgrubsze nie nadają się do tego. Tort ma być stabilny, dojechać na imprezę w całości i utrzymywać kształt, i to właśnie wsporniki ułatwią Ci to zadanie. Ja bardzo lubię te z Decory.

NÓŻ STRUNOWY

Nie zwracam uwagi na to, z jakiej konkretnie jest firmy. Miałam do tej pory dwa i każdy sprawdza się super. Przykładowy znajdziesz tutaj. Moim zdaniem krojenie prostego blatu ciasta z takim nożem jest bajecznie proste. 

BUTELKA DO NASĄCZANIA

Osobiście jej nie używam, ponieważ nie nasączam swoich ciast. Natomiast wiem, że większość osób, które wykonują torty to robią, więc wrzucam link do fajnej butelki. Myślę, że dzięki niej będzie łatwiej dozować Ci odpowiednią ilość płynu. 

SZPATUŁKI

Przydadzą się w kilku rozmiarach, głównie do nakładania kremów i tynkowania. Moje ulubione to takie z odgiętą rączką, ale w swojej kuchni mam kilka różnej wielkości i w różnych kształtach. 

Używam również silikonowych szpatułek praktycznie do wszystkiego, do przygotowywania kremów, owoców, żelek, chrupek….. Sto razy lepsze niż łyżka, bo z każdej miski wyczyścisz wszystko do najmniejszego okruszka! 

SKROBKI

To dzięki nim idealnie wygładzisz tynk na torcie. Zwróć uwagę na to, żeby się nie odkształcały. Sama używam metalowych skrobek z Dorosiowych Rantów i jestem z nich zadowolona. 

WORKI CUKIERNICZE

Może uznasz, że to źle, ale ja wybieram rękawy jednorazowego użytku. Jest to dla mnie pewniejsza opcja, aby zachować odpowiednią czystość i bezpieczeństwo, a mycie tych wielorazowych zużywa ogrom wody i pochłania mnóstwo czasu. Dostosuj wielkość worków do ilości kremów, które zużywasz.

TYLKI

Do ładnego ozdabiania nie tylko tortów, ale także mniejszych wypieków: babeczek, ptyśków lub eklerków. Moje wszystkie tylko są z firmy Wilton i muszę przyznać, że naprawdę nic się z nimi nie dzieje, nawet po myciu w zmywarce.

BARWNIKI

Nie jest to raczej podstawowe narzędzie do dekoracji tortów, ale jako największa fanka kolorowych tortów, nie mogę o nich nie wspomnieć. Moje ulubione firmy to: Fractal, Modecor i Colour Splash. Na start wystarcz kilka podstawowych kolorów zamiast 5 odcieni rożu. 

Prezent 

Jak widzisz, jest tego sporo i aby wyposażyć się w sprzęt na start, będziesz musiała/ musiał zrobić spore zakupy… dlatego pomyślałam, że zrobię Ci prezent i razem ze sklepem PuderCukier.pl przygotowałam dla Ciebie rabat na zakupy! 

Jak dobrać średnicę tortu do separatora?

To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Mam nadzieję, że wskazówki zawarte w tym wpisie, pomogą Ci odpowiednio dobrać wielkość poszczególnych pięter do Twojego ulubionego separatora. Jeśli wciąż będziesz mieć

Jak zrobić tort piętrowy? – wskazówki

Przed Tobą Twój pierwszy raz z tortem piętrowym? A może masz już za sobą pierwsze próby, ale nie czujesz się pewnie? W tym wpisie podaruję kilka cennych wskazówek, które na

Koszyk

DARMOWA DOSTAWA dla zamówień powyżej 100zł!      [Tylko do niedzieli!]