Prosty przepis na tynk z ciekawą strukturą do tortu

Nie masz ochoty na tynkowanie tortu? Przejmujesz się każdym bąbelkiem powietrza w kremie? Chcesz poznać nową technikę dekorowania? A może nie umiesz jeszcze nakładać idealnie kremu i szukasz łatwego sposobu na efektowne ozdobienie ciasta? Jeśli odpowiedziałaś_eś ,,TAK” na jedno z pytań, zapraszam Cię do przeczytania tego wpisu i wypróbowania techniki na piękną strukturę!
Krok po kroku opiszę przepis na tynk z ciekawą strukturą.

Co potrzebujemy?

  • Wcześniej przygotowany, złożony i dobrze schłodzony tort;
  • Twój ulubiony tynk* (ilość taka sama, jak zawsze używasz do obkładania tortu o danej średnicy). Ja wykorzystałam do tego krem typu Milky Way;
  • Folię rantową – mój tort miał ponad 15 cm, więc skleiłam ze sobą dwa kawałki taśmą. Długość folii zależy od tego, jak duży będzie Twój tort. Najlepiej zmierzyć jego obwód i dopasować do niego folię;
  • Szpatułkę i skrobkę;
  • Barwniki do kremu w wybranych przez Ciebie kolorach;
  • Opcjonalnie złotą farbkę (złoty, jadalny barwnik rozrobiony w spirytusie) i pędzelek;

Przygotuj również miski i silikonowe łopatki, w których zabarwisz swój tynk. 

*Efekt końcowy może się nieco różnić w zależności od rodzaju tynku, który wybierzesz. Jeśli krem będzie bardziej gęsty, pęcherzyków powietrza będzie więcej niż w przypadku płynnego tynku. 

Zaczynamy! Przepis na tynk z ciekawą strukturą

Krok 1: Nałóż grubszą warstwę tynku na tort, tak zwaną ,,okruszkową”. Nie musi być idealnie gładka i prosta. Kompletnie nie przejmuj się ewentualnymi pęcherzykami powietrza w kremie. Otynkowany tort schowaj do lodówki. Przed kolejnym krokiem, ciasto musi być porządnie schłodzone.

Krok 2: Zabarw tynk na wybrane kolory. Przygotuj folię rantową i podłóż pod nią folię aluminiową – inaczej Twój blat w kuchni będzie wysmarowany kremem. Zaznacz sobie na niej wysokość Twojego tortu, żeby wiedzieć, ile kremu potrzebujesz. W dowolny sposób nałóż krem na folię, musi to być dość gruba warstwa ok. 4 mm. Ja zrobiłam to przy użyciu szpatułki.  Jeśli zrobisz to delikatnie, od spodu zostaną mikro dziurki bez kremu, które sprawią, że uzyskasz super strukturę. Tutaj pomoże ci moja rolka z Instagrama – klik, na której zobaczysz, jak to robię. Po wysmarowaniu kremem całej folii, wyrównaj tynk skrobką. Powierzchnia powinna być w miarę równa, żeby pasowała do wcześniej otynkowanego tortu.  

Krok 3: Wyjmij schłodzony tort z lodówki. Otynkuj górę kolorowym kremem i nałóż na boki wcześniej przygotowaną folię rantową  z tynkiem. Dociśnij dłońmi, żeby krem wszędzie się przykleił. Możesz również pomóc sobie skrobką. Schowaj ciasto do lodówki. 

Krok 4: Sprawdź, czy kolorowa warstwa kremu już się schłodziła. U mnie zajęło to ok. 30 minut. U Ciebie może być krócej lub dłużej w zależności od tego, jaki rodzaj tynku wybierzesz i jaką masz temperaturę w lodówce. Możesz dotknąć również folii, jeśli tynk pod naciskiem się nie odkształca, jest gotowy do dalszego zdobienia. Wyjmij torteł z lodówki, zdejmij folię i podziwiaj swoje dzieło! Ja zostawiłam nierówny kancik, jeśli Tobie nie podoba się takie wykończenie, odetnij nadmiar kremu ostrym nożem. 

Krok 5: (dla chętnych) Wypełnij dziurki złotą farbką przy pomocy pędzelka. 

Uwierz mi, jest to bardzo łatwa metoda. Trudniej jest mi ją opisać niż wykonać, dlatego jeszcze raz zachęcam Cię do obejrzenia filmiku, który na pewno rozwieje Twoje wszystkie wątpliwości. Znajdziesz go tutaj.

Wiele możliwości

  • Końcowy wygląd tortu zależy od Twoich upodobań i Twojej kreatywności. Ja dodałam posypkę, ale możesz również posypać całość brokatem – jak szaleć to szaleć! O matko! Wyobraź sobie ten efekt z ciemnymi kolorami tynku….(!)
  • Nie musisz kłaść kolorowej warstwy na cały tort. Możesz ozdobić w ten sposób tylko kawałek lub nałożyć tynk do połowy wysokości tortu. 
  • Kolejny pomysł to narysowanie na folii kolorowym kremem konkretnych kształtów, np. serduszek. Tutaj pewnie łatwiej będzie użyć, do wyciskania tynku, rękawa cukierniczego. 

Z niecierpliwością czekam, aż pokażesz mi swój niezwykły i kolorowy tort z wykorzystaniem przepisu na tynk z ciekawą strukturą. Będę przeszczęśliwa, jeśli wrzucisz swoje zdjęcie na IG, oznaczysz mnie na nim i dodasz mój hashtag #choconoela, w ten sposób z łatwością Cię znajdę.

Jak dobrać średnicę tortu do separatora?

To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Mam nadzieję, że wskazówki zawarte w tym wpisie, pomogą Ci odpowiednio dobrać wielkość poszczególnych pięter do Twojego ulubionego separatora. Jeśli wciąż będziesz mieć

Jak zrobić tort piętrowy? – wskazówki

Przed Tobą Twój pierwszy raz z tortem piętrowym? A może masz już za sobą pierwsze próby, ale nie czujesz się pewnie? W tym wpisie podaruję kilka cennych wskazówek, które na

Koszyk

Kup ZESTAW: eBOOK + dowolny SEPARATOR
i zgarnij eBooka z 40% rabatem!