Czy Ty też jesteś niecierpliw_ i nie lubisz czekać, aż pierniczki zmiękną? Mam dla Ciebie bardzo łatwy przepis na moje ulubione świąteczne ciasteczka, które możesz jeść od razu po upieczeniu. Daj mi tylko 30 minut, aby móc cieszyć się pięknym zapachem w domu i przepysznymi Piernikoludkami. To jak? Zaczynamy?

Co potrzebujemy?
- 100g miękkiego masła
- 100g płynnego miodu (1/4 szklanki)
- 1 duże (!) jajo
- 400g mąki (2 pełne szklanki) + troszkę do podsypania
- 90g cukru pudru (1/2 szklanki)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika (z jak najmniejszą zawartością cukru lub mąki)
- opcjonalnie kakao – jeśli chcesz, aby Twoje pierniczki były ciemniejsze lub dodatkowa łyżeczka cynamonu dla smaku;
Przygotuj również wałek lub butelkę, foremki do pierniczków i wyłóż blachy z piekarnika papierem do pieczenia. Jeśli masz matę silikonową, przygotuj na niej ciasto – użyjesz wtedy mniej mąki do podsypywania.
Zaczynamy!
Krok 1: Rozgrzej piekarnik do 180°C – grzanie góra-dół.
Krok 2: Zagnieć wszystko w jedną dużą kulę. Jeśli ciasto będzie bardzo lepić się do Twoich rąk, dodaj troszkę więcej mąki.
Krok 3: Rozwałkuj na 3-4mm i powycinaj różne pierniczkowe kształty.
Krok 4: Ułóż je na blaszce do pieczenia (ja lubię je przenosić na łopatce) i włóż do piekarnika na ok. 8 minut. Powinny się delikatnie zarumienić. Z podanej ilości składników uzyskasz 3 blaszki ciasteczek.
Krok 5: Gotowe i wystudzone pierniczki możesz udekorować lukrem, czekoladą lub od razu zjeść!

Przechowuj je w szczelnym pojemniku. Na moim Instagramie znajdziesz krótką rolkę, w której przygotowuję moje ulubione świąteczne ciasteczka.
Z niecierpliwością czekam, aż pokażesz mi swoje piękne pierniczki. Będę przeszczęśliwa, jeśli wrzucisz swoje zdjęcie na IG, oznaczysz mnie na nim, dodasz mój hashtag #choconoela, w ten sposób z łatwością Cię znajdę.
Słodkiego pierniczkowania!