Sprzedaż wypieków w kawiarniach lub na eventach zorganizowanych a sanepid

Tematy, które Ci przybliżę, dotyczyć będą wymagań sanepidu dla sprzedaży swoich wyrobów w cukierniach, kawiarniach oraz sprzedaży na różnych eventach. Jeśli po przeczytaniu artykułu poczujesz, że chciał_byś dowiedzieć się czegoś więcej lub na którymś etapie zgłoszenia do sanepidu pojawią się problemy, to pamiętaj, że możesz do mnie napisać.

Marta Teterycz @haccp.wspomagamy

Jestem audytorką systemu HACCP, opowiadam o wymogach sanepidu i uczę jak rozmawiać z Inspektorem. Prościej mówiąc – na co dzień zajmuję się jedzeniem, a tak dokładniej – żywnością w kontekście bezpieczeństwa oraz przygotowaniem dokumentacji GHP/GMP i HACCP. Wspieram całą branże gastro, zakłady produkujące żywność, pracownie wypieków oraz kuchnie domowe. 

Rozszyfrowuję wszelkie wymogi Inspekcji Sanitarnej, ustawy i rozporządzenia, które często są niezrozumiałe dla przedsiębiorców. Swoją wiedzą i doświadczeniem dzielę się na blogu wspomagamy.pl oraz na profilach: Facebooku i Instagramie. Wykładając Ci w prosty sposób przepisy, sprawiam, że kontrole sanepidu nie są straszne i stresujące, a Twoi klienci mogą cieszyć się zdrową i bezpieczną żywnością.

SPRZEDAŻ WYPIEKÓW WŁASNYCH W CUKIERNI

Zacznijmy od początku. Swoje wypieki możesz sprzedawać, działając w ramach kuchni domowej, jak i mając swoją pracownię. ALE! Zanim do tego dojdzie, musisz spełnić parę wymagań.

1. OTRZYMAJ ZIELONE ŚWIATŁO OD SANEPIDU

Przede wszystkim, jeśli chcesz myśleć o sprzedaży swoich wypieków do cukierni, musisz najpierw zalegalizować swoją kuchnię domową lub pracownię wypieków pod produkcję słodkości. Jeśli zapisy w decyzji są odpowiednie, to swoje wypieki możesz sprzedawać. Co to znaczy, że zapis w decyzji jest odpowiedni? Już śpieszę z wyjaśnieniem. Kiedy składał_ś do sanepidu wniosek o wpis (dla kuchni domowych) lub wniosek o zatwierdzenie i wpis (dla pracowni wypieków), to powinnaś dostać od sanepidu Zaświadczenie o wpisie (potocznie decyzję). Jest to bardzo ważny dokument. To w nim znajdziesz informacje, w jakim zakresie możesz prowadzić swoją działalność. Dlatego ważne jest, żebyś sprawdził_a swoją decyzję, którą dostałaś z sanepidu. W decyzji nie możesz mieć zapisów, które sugerują, że Twoja produkcja wypieków jest skierowana wyłącznie do klienta indywidualnego. Zapis taki powoduje, że nie możesz produkować dla klientów firmowych. W takim wypadku przed podjęciem współpracy z cukiernią musisz dokonać zmiany swojej obecnej decyzji. Spokojnie! Nie jest to nic trudnego. Musisz jeszcze raz złożyć wniosek do sanepidu i opisać w nim zmianę, jaką chcesz dokonać. Przykładowo składając wniosek o rozszerzenie, możesz wpisać: ,,Produkcja wypieków dla klienta indywidualnego oraz dodatkowo dla klienta firmowego.”

Uwaga na pułapkę: W decyzji możesz mieć wpisane: ,,przygotowanie wypieków na indywidualne zamówienie klienta„, ale nie masz napisane, dla jakiego klienta możesz robić wypieki. Jak myślisz, czy możesz produkować również dla klientów firmowych? Pewnie, że tak.

Sprawdził_ś decyzję i co dalej? Jeśli w Twojej decyzji zakres działalności umożliwia Ci sprzedaż do kawiarni , to kolejnymi rzeczami, o które musisz zadbać są:

  • Przygotowanie pełnych informacji o wyrobie gotowym
  • Sprawdzenie i ewentualne zmodyfikowanie Twojej dokumentacji GHP/GMP i HACCP.

2. INFORMACJA O WYROBIE GOTOWYM 

Zacznę od informacji w wyrobie gotowym. Jako producent wypieków, który sprzedaje swoje wyroby do cukierni, musisz przygotować etykietę lub informacje w formie karty charakterystyk (karty produktu). Do cukierni lub kawiarni musisz podać m.in. informacje o:

  • Nazwie wyrobu
  • Wykazie składników i alergenów 
  • Terminie przydatności do spożycia/ minimalnej trwałości
  • Warunkach przechowywania Twoich wypieków 
  • Numerze partii 
  • Masie netto 

Informacje te możesz podać na etykiecie, którą nalepisz na opakowanie lub możesz dostarczyć je do cukierni w formie karty produktu, gdzie je wyszczególniasz. 

3. TRANSPORT

Transport wyrobów gotowych musi odbywać się samochodem zgłoszonym do sanepidu. Odbiór produktów może być po stronie cukierni, wtedy Ty nie martwisz się o te aspekt. Jeśli jednak cukiernia będzie oczekiwała, że to Ty dostarczysz jej wyroby, to musisz:

    a. zgłosić auto do sanepidu

    lub 

   b. wynająć auto od firmy zewnętrznej, która ma samochód odebrany przez sanepid w zakresie transportu wyrobów nietrwałych mikrobiologicznie.

4. SPRAWDZENIE DOKUMENTACJI GHP/GMP I HACCP

Jeśli dokonywał_ś wpisu w sanepidzie np. produkcji w kuchni domowej, to musiał_ś opracować co najmniej księgę GHP/GMP. Dodatkowo często też jesteście posiadacz_ami księgi HACCP.

Przed oficjalną sprzedażą, zajrzyj do ksiąg i sprawdź, czy nie ma w nich zapisów, które mówią tylko o tym, że sprzedajesz swoje wypieki wyłącznie do klientów indywidualnych. Jeśli robił_ś księgi u mnie, to możesz śmiało odezwać się prywatnie, szybko sprawdzę, jak wygląda ta kwestia w Twoich dokumentach.

PODSUMOWUJĄC

Swoje wypieki możesz sprzedawać w cukierniach, jeśli posiadasz:

  • Zgodę z sanepidu na produkcję wypieków, np. w formie zaświadczenia o wpisie (potocznie decyzję pozytywną);
  • W otrzymanej decyzji z sanepidu nie ma zapisów, które zezwalają tylko na sprzedaż dla klienta indywidualnego. 
  • Masz opracowaną etykietę lub kartę produktu, którą dostarczasz do cukierni.
  • Masz rozwiązany temat transportu.
  • W dokumentacji GHP/GMP i HACCP nie ma zapisów, które sugerują sprzedaż tylko dla klientów indywidualnych.

SPRZEDAŻ WYPIEKÓW WŁASNYCH NA IMPREZACH ZORGANIZOWANYCH 

Czasami nadchodzi taki moment, że chcesz postawić gdzieś swoje stoisko, np. na targach, jarmarkach. W wypadku, jeśli na stoisku nie będziesz prowadził_ sprzedaży, a jedynie degustację, to nie musisz dokonywać zgłoszenia w sanepidzie. Inaczej sprawa wygląda, jeśli zechcesz swoje wypieki sprzedawać na stoisku (np. w sklepie z ceramiką, jarmarku świątecznym). Wtedy musisz dokonać wpisu w sanepidzie.

Jak to zrobić? Przede wszystkim musisz mieć zgłoszone miejsce produkcji swoich wypieków, czyli np. kuchnię domową, pracownię wypieków.

Następnie musisz zgłosić swoje stoisko. Jest to całkiem prosty proces. Przede wszystkim, jeśli wiesz, że miejsce Twojego wystawiania się będzie ulegało zmianie, to najlepiej do sanepidu dokonać zgłoszenia jako punkt mobilny w ramach handlu obwoźnego.  

Przykład: Obecnie dostał_ś propozycję na wystawienie się na jarmarku świątecznym, ale za jakiś czas być może będziesz chciał_ wystawić się np. w szkole, na targach, eventach zorganizowanych. W tym wypadku najlepiej dokonać rejestracji swojego stanowiska jako mobilne. Dzięki temu przez procedurę rejestracji w sanepidzie będziesz przechodziła raz. 

Jakie formalności trzeba dopełnić dla stoiska mobilnego? Musisz między innymi:

     a. złożyć wniosek 

     b. przygotować dokumenty GHP/GMP i czasami księgę HACCP

     c. przejść odbiór

1. ZŁOŻENIE WNIOSKU

W tym wypadku do sanepidu składasz: Wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

2. PRZYGOTUJ DOKUMENTY

Będziesz musiał_ posiadać dokumentację GHP/GMP dla stoiska mobilnego. Czasami inspekcja chce również księgę HACCP (tę informację uzyskasz od Inspektora lub możesz napisać do mnie, podpowiem). 

3. PRZEJDŹ ODBIÓR

Punkt mobilny ma odbiór. Po złożeniu wniosku Inspektor kontaktuje się i umawia termin spotkania, które najczęściej (choć nie zawsze) odbywa się w sanepidzie. Musisz tam podjechać i pokazać mu jak wygląda stoisko. 

Samo zgłoszenie stoiska mobilnego jest ważne, ponieważ za brak zgłoszenia są kary. Z doświadczenia napiszę, że inspekcja, nie tak rzadko chodzi po targach, czy innego rodzaju eventach i podgląda, co się na nich dzieje i co jest sprzedawane.

Mam nadzieję, że chociaż trochę rozjaśniłam Ci tematy sprzedaży swoich wypieków w cukierniach oraz w  ramach eventów, Zdaję sobie sprawę, że temat jest obszerny, więc jeśli masz jakieś pytania, to możesz też zajrzeć na mój Instagram i blog, gdzie również piszę o wymaganiach sanepidu i pomagam w przejściu tego procesu.

Autorka: Marta Teterycz 

Jak dobrać średnicę tortu do separatora?

To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Mam nadzieję, że wskazówki zawarte w tym wpisie, pomogą Ci odpowiednio dobrać wielkość poszczególnych pięter do Twojego ulubionego separatora. Jeśli wciąż będziesz mieć

Jak zrobić tort piętrowy? – wskazówki

Przed Tobą Twój pierwszy raz z tortem piętrowym? A może masz już za sobą pierwsze próby, ale nie czujesz się pewnie? W tym wpisie podaruję kilka cennych wskazówek, które na

Koszyk

DARMOWA DOSTAWA dla zamówień powyżej 100zł!      [Tylko do niedzieli!]